Obsah,


Remchocolates


Historie a výroba

historie.png, 124kB Kakaové boby přivezl do Evropy Hernando Cortez teprve začátkem 16. století, jako tradiční nápoj Aztéků a Mayů, kteří ho znali už od nepaměti. Byl pro ně pramenem duchovní moudrosti, energie i potence.

Ovšem historie čokolády začala ve Střední Americe již kolem roku 1000 př.n.l., kdy patrně prvním národem, který objevil kouzlo kakových bobů byl národ Olméků.
Po jejich zániku to byli právě Aztékové a Mayové, kteří pěstovali kakaovník na farmách, kde kakaové boby zpracovávali a připravovali z nich nápoj. O této skutečnosti svědčí archeologické výzkumy, které objevily náčiní potřebné k přiípravě kakaa. Po mnoha staletích se tak objevila i mayská keramika, dekorovaná motivem kakaovníku.
Kakaové boby byly považovány za dar od bohů. V období mezi 7. a 16 stoletím byly používány dokonce jako platidlo. To dokazuje, že byly ve své době velmi ceněny.

historie.png, 124kB Přestože se s kakaem jako první Evropan setkal už Kryštof Kolumbus do Evropy ho přivezl až Hernado Cortez. Ten se s čokoládou seznámil na dvoře aztéckého krále. Tehdy si kakaový nápoj ve své původní podobě oblibu v Evropě nezískal.
Byl velmi hořký a dochucoval se exotickým kořením. Byl tedy bez cukru, ale zato s chilli, pepřem nebo vanilkou.
Španělé si tajemství čokolády podrželi pro sebe téměř 100let. Teprve v 17. století došlo k rozšíření čokolády do celé Evropy. V té době se výroba kakaa rozšířila z Ameriky do tropických oblastí celého světa.

Podle původního vzoru se nejdříve konzumovala jako nápoj, do kterého se začal přidávat cukr a vanilka. Teprve po vynálezu lisu v Holandsku v roce 1828, který oddělil od kakaa kakaové máslo a po využití dalších švýcarských technologií, zejména konšovacího stroje, který čokoládu zjemnil, vznikla čokoláda podobná té, jak ji známe dnes.

Dlouhá staletí byla čokoláda a výrobky z ní luxusním ručně vyráběným zbožím, které si dopřávali jen členové královského dvora a šlechta. Byla oblíbená mimo jiné jako přírodní afridiziakum. Teprve s příchodem průmyslové revoluce došlo k rozšíření této pochoutky mezi širší vrstvy.

Výroba čokolády

historie.png, 124kB Výroba čokolády prošla bouřlivým vývojem, ale proces pěstování a sklizně kakaových bobů se dodnes prakticky nezměnil. Čokoláda je výsledkem zpracování kakaových bobů typického stromu deštného pralesa – kakaovníku (Theobroma cacao). Kakaové plody vyrůstají přímo ze stromu. V průběhu zrání mění svoji barvu od žlutozelené přes purpurovou až k hnědé. Hmotnost bobů je až 0,5 kg a délka až 25 cm. Po dozrání se odsekávají ručně mačetou.

Kakaové boby jsou sklízeny dvakrát do do roka. Po vyjmutí z pevné slupky jsou ponechány přibližně 5-7 dní v palmových listech k důkladné fermentaci. Díky tomu získávají boby jemné aroma. Následuje rozprostření bobů na ostrém slunci, kde se po dobu 6 ti dnů suší. Jakmile jsou boby dostatečně vyschlé, podrobí se několika zkouškám kvality a mohou být uskladněny a připraveny k dalšímu zpracování.

Proměna sušených kakaových bobů na čokoládu je proces, při kterém hlavní roli hrají teploty, ingredience a čas. Po dalším sušení a odstranění slupky jsou boby lehce praženy pro získání silného aroma. Nyní přichází na řadu speciální drtičky, které dokáží kakaové boby proměnit v polotekutou hmotu, která je již jednou z několika složek čokolády. Z této hmoty se dále získává kakaové máslo a kakaový prášek.
Právě kakaové máslo hraje hlavní roli v přípravě různých druhů čokolády. Díky němu a dalším důležitým přísadám si pak můžete pochutnat na hořké, mléčné či bílé čokoládě.

Druhy čokolády

Pro různé druhy čokolád jsou používány různé přísady:

Hořká čokoláda - Kakaová hmota + kakaové máslo + cukr
Obsahuje minimálně 35 % kakaové sušiny. Čím vice je jí v čokoládě, tím je kvalitnější.
Mléčná čokoláda - Kakaová hmota + kakaové máslo + cukr + sušené mléko
Obsahuje minimálně 25% kakaové sušinay a 14% mléčné sušiny
Bílá čokoláda - Kakaové máslo + cukr + sušené mléko
Neobsahuje žádnou kakaovou sušinu jen kakaové máslo s přídavkem cukru a mléka.
Některými znalci proto není považována za čokoládu.

Prospěšnost čokolády

Tajemství čokolády stále láká a přitahuje i soudobé vědce, kteří postavili její vlastnosti na vědecký základ. Stimulační efekt čokolády zajišťuje přítomnost theobrominu nebo fenyletylaminu. Čokoláda má také, ve své přirozené podobě, například více polyfenolů, které snižují riziko infarktu než doporučená denní dávka ovoce a zeleniny.
Obsahuje celou řadu pro tělo potřebných látek, ale zejména stimuluje mozek k produkci „šťastných hormonů“ betaendorfinů. Proto tedy ten slastný pocit a stálá touha.
Čokoládou se můžete také nechat obalovat a zcela určitě omládnete.

Čokoládové náhražky

Na pultech obchodů lze v současné spatřit výrobky, které na první pohled vypadají jako čokoládové, ale ve skutečnosti se jedná o různé náhražky čokolád. Z náhražek bývají většinou vyrobeny i různé vánoční i velikonoční figurky. Na obalu by mělo být uvedeno, jestli se jedná o skutečný výrobek z čokolády či nikoliv.

Čokoláda a psi

Pro psy je čokoláda (např. jako pamlsek) nebezpečná, neboť jejich tělo ji nedokáže strávit. Čokoláda totiž obsahuje některé alkaloidy jako theofylin a kofein, které má psí organismus problémy zpracovat; zejména ale theobromin, který na něj působí jako jed. Zatímco lidský organismus má enzym, který theobromin odbourává, psi jej nemají. Theobromin má tedy těžký dopad na jejich nervovou soustavu a srdce. Při malé dávce se projeví hyperaktivitou psa, při vyšší jej může usmrtit.



Obsah,